
Какъв е препоръчителния дневен прием на магнезий по време на бременност?
Достатъчното ниво на магнезий в тялото е особено важно по време на бременност.
Таблицата по-долу илюстрира необходимостта от магнезий в зависимост от възрастта.
- под 19 г. – бременност 360 mg/кърмене: 320 mg.
- над 19 г. – 320 mg.

Защо бременните жени се нуждаят от магнезий?
Магнезият участва в над 300 основни метаболитни реакции в организма.2
Той изпълнява следните функции:
- Градивен елемент – магнезият е градивен елемент на костите, клетъчните мембрани, хромозомите.
- Синтез на необходими молекули – магнезият е ко-фактор за синтеза на ДНК и РНК и протеините. Много ензими, необходими за производството на въглехидрати и мазнини, се нуждаят от магнезий като „активатор“. По същия начин магнезият играе важна роля в синтеза на един от основните антиоксиданти в организма – глутатион, който предпазва клетките от оксидативен стрес3
- провеждането на нервните импулси, мускулната контракция, нормалната функция на сърцето4.
Функциите на магнезия, изброени по-горе в контекста на бързо делящите се клетки на все още нероденото дете, ни карат да осъзнаваме значимостта на неговия нормален прием.
Какъв магнезиев продукт да избера?
Употреба на перорални магнезиеви продукти:
- Според доц. Светослав Ханджиев, специалист по хранене и диететика добре е да се приемат продукти, съдържащи витамин В6, който повишава концентрацията на магнезий в кръвта и улеснява преноса на магнезий към клетката и съхранението му там
- Обръщайте внимание на съединенията, под чиято форма магнезият се съдържа в продукта –Магнезиевите йони в съединенията лактат и цитрат, се абсорбират по-добре в стомашно-чревния тракт от съединения като магнезиев карбонат или оксид5.
- Приемайте таблетките с храна.
Магне Б6 съдържа магнезиев лактат с отлично усвояване от организма и витамин В6 за нормална функция на нервната система.
В обобщение, изборът на магнезиев продукт не е лесен. Важно е съдържащият се в него елемент да бъде максимално абсорбиран от стомашно-чревния тракт.
Препоръчан продукт от МAGNE B6:
- European Food Safety Authority, 2015, DRAFT SCIENTIFIC OPINION 1 Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesiumр EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies
- Volpe, Magnesium in Disease Prevention and Overall Health, Adv. Nutr. 4: 378S–383S, 2013
- W.B. Weglicki et al, Cardiovasculur Research 31 (1996): 677-682
- Swamminathan, Magnesium Metabolism and its Disorders, Clin Biochem Rev 2003; 24: 47-66 Walker A. et. all. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.
- V.V. Ranade, Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnesium After Administration of Magnesium Salts to Humans, American Journal of Therapeutics 8, 345–357 (2001)